23 Kasım 2020 Pazartesi

5 KW 48 VOLT invertere, Güneş Paneli ve Akü (batarya) Bağlantı Şeması

 48 Volt invertere, Güneş Paneli ve Akü (batarya) Bağlantı Şeması Lütfen okuyun.

https://www.youtube.com/huseyinkafadengi Kanalında paylaştığım videoları izleyen ve bana whatsapp numaramdan ulaşan bir arkadaşımızın 48 volt DC girişi olan bir invertere 12 adet güneş paneli ve 8 adet batarya (akü) nasıl bağlanır? Sorusunu sordu.

Ben de nasıl bağlayacağının şemasını (üşenmeden :)) çizdim, başka arkadaşlara da yardımcı olması adına burada paylaşıyorum. 

Güneş Paneli İnvertere Nasıl Bağlanır?
Dikkat. Aşağıdaki Şema bağlantının nasıl yapıldığını gösteriyor ancak kabloların uzunluğunu eşit mesafede bırakmanızı öneriyorum. Ayrıca. 12 adet güneş paneli yerine 16 tane güneş paneli kullanmak sistemin performansını arttırır. 250 watt ve üzeri güneş panelleri 24 volt olarak işleme tabi tutulur. Yani her 2 adet paneli seri bağlamanız gerekiyor. Eşit kablo mesafeleri ile bağlanan 2 li grupları paralellemeniz gerekiyor. 


Akü (Batarya) İnvertere Nasıl Bağlanır?
Akü bağlantıları, inverterin özelliğine göre değişir. Burada gösterilen bağlantı şeması 12 volt akülerin  48 volt invertere bağlantı şemasıdır. Akü bağlantılarında dikkat edilmesi gereken kablo mesafelerini eşit uzunlukta tutmaktır. 

8 Adet 12 volt aküyü 48 volt invertere bağlamak için hem seri hem de paralel bağlantı yapmak gerekir. 4 4 adet aküyü seri bağladığınızda 48 volt bir grup oluşur. Geriye kalan 4 adet aküyü de aynı şekilde bağladığınızda 48 volt ikinci grup oluşur. Her iki 48 volt grubu paralel bağlayıp invertere eşit kablo mesafesi ile bağlayabilirsiniz.

Soruyu soran arkadaşımızın sisteminde hata var. 12 panel kullanıyorsa bataryaları da 12 adet tutmalı. 

5KW inverter için 12 adet panel oldukça az. Bataryalarda çok az. Yani ne kadar panel o kadar akü. 

Peki sistem bu şekilde çalışmaz mı? Elbette çalışır.  Beklenen performansı göstermeyebilir.







Ayrıca Güneş paneli ile 12 volt 220 volta nasıl çevrilir videosunu izleyebilirsiniz.

Amacımız Doğal Kaynakların gelecek nesillere temiz ve kullanılabilir kalmasının farkındalığını oluşturmak. Ne kadar çok insan alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırsa dünya o kadar az kirlenecek. Destek olmak için videoyu beğenip, kanala abone olmayı ve videoyu arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.

Güneşiniz, neşeniz ve enerjiniz bol olsun. Sağlıcakla hoşçakalın.


1 yorum:

  1. Merhaba ustam bende bir sistem kurmak istiyorum sizden destek almak amacıyla nasıl ulaşabilirim size

    YanıtlaSil